Keresés
  • János Klincsok

Sufni-tuning vagy gyári rendszer

Kaptam az egyik blog-ommal kapcsolatban egy érdekes kritikát. A folyosóról írtam pár sort, hogy mi a szerepe és hogyan lehet kiemelni egy amúgy hanyagolt helyiséget. Mivel a fő látványosságot az RGB-LED szalag teszi (különböző színeket lehet vele kikeverni) így az épületautomatikai rendszert kérdőjelezték meg, mivel ezt egy bárhol kapható "kínai" LED-szalaggal is meg lehet oldani. Nos, ahogy szoktam mondani, az intelligens rendszereket nem csak a vezérelt eszközök és érzékelők teszik különlegessé, hanem a mögöttük lévő logika. Ha valakinek van kedve és fél-amatőr elektronikai szakértő, akkor hajrá, alkossa meg és kísérletezzen. Én azt mondom, hogy egy olyan termék amit több mérnök fejlesztett ki, tesztelt és folyamatosan javítja a működését nem összehasonlítható a hobby elektronikával.

Nézzük csak meg a végtelenül egyszerű példát amit meg kellene csinálnia egy "én akkor is olcsó cuccokból simán összerakom" szakembernek.

Nálunk a folyosón van mozgásérzékelő amely egyben fényerősséget is érzékel, valamint egy RGB-s színvezérlő. Nem bonyolult ugye?

A működése:

Ha a délutáni órákban a fényerősség eléri azt a szintet, hogy már lámpát kapcsolnánk, egy előre beállított program indul el ami az egyik színből vált át a másikba fokozatmentes átmenettel. (ahogy azt itt láthatjátok Világítás (epuletautomatika.eu) Ez a program addig fut amíg az ágy melletti kapcsolóval át nem kapcsolunk "alvó" üzemmódba, mivel ilyenkor a kijelölt lámpák lekapcsolnak.

Az "alvó" üzemmódban ha a folyosó felé közeledünk, a mozgásérzékelő elindítja az erre megírt cselekvést. A világítás 10%-os fényerőn egy előre beállított színt kapcsol be 30 mp-re. (Erre azért van szükség, mivel az ember szeme a sötéthez van hozzászokva, ez a fényerő bőven elég, emellett nem szeretünk a hirtelen világosban botorkálni.) Reggel a beállított időpontban, mikor kelni szoktunk az "alvó" üzemmód kikapcsol és sötétebb reggeleken elindul a folyosón a program amíg világos nem lesz.

Ez a működés nem rakéta tudomány, ugyanakkor a mi családunknak ez a működés tetszik. Módosítása pillanatok alatt lehetséges és más logikai összefüggések rakhatók bele vagy vehetők el belőle.

Tipp: Előbb ismerd meg azokat a dolgokat amiről véleményt alkotsz. Ha valamit fölösleges dolognak látsz, az attól másnak még tetszhet.


GL&HF


25 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése