Keresés
  • János Klincsok

Okos otthon =? Zöld Otthon

A mai világban egy igen fontos kérdés egy építkezésnél, hogy mennyire környezettudatos az otthonunk. Ez egy roppant összetett terület aminek a megválaszolásában csak részben tudok segíteni. Az egész kiindulópontja az ember maga.

Bennünk dől el, hogy milyen igényeink vannak. Vannak akiknek elegendő egy 60 nm-es lakás és vannak olyanok akiknek ennek a duplája adja az ő komfort érzetének az alsó küszöbét. Gondolhatnánk, hogy egy kétszer akkora otthonnak kétszer nagyobb a fenntartási költsége, de legalábbis sokkal nagyobb, ha azonban megvizsgáljuk azt, hogy az épület milyen anyagokból, milyen fűtési rendszerrel, milyen technológiákkal, tájolással, stb. készül, könnyen belátható, hogy ez nem feltétlenül igaz. Ahogy látható, ezek kiválasztásának többsége a mi választásainkon múlik. (Aminek minimum szintjét jogszabályok korlátozzák, a felső szintjét pedig a pénztárcánk.)

Nos, az okos otthonok is valahogy úgy zöldek ahogy a mi döntéseink. Lehet használni mértéktelen energia felhasználásra, ugyanakkor ott a lehetőségünk, hogy a már korábbi döntéseinket segítve sikerüljön "zöldebbé" válni. Ezek a rendszerek képesek a házunk reakcióit a mi mindennapi éltünkre hangolni ami által belátható, hogy csak a szükséges mértékűre lehet csökkenteni az energiafelhasználásunkat.

A leginkább szemléletes példa a fűtés. Ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, miért szükséges a hőmérsékletet a komfortos szinten tartani? De menjünk csak egy picit közelebb ehhez a témához. Vizsgáljuk meg, hogy mennyi ideig tartózkodunk egy helyiségben. (Bár most a homeoffice borított sok eddigi statisztikát és hálószobák, gyerekszobák váltak irodákká, azért nézzük meg homeoffice nélkül.)

A hálószobába az emberek rendszerint csak aludni járnak, a használati időzónájuk ~22:00-06:00.

A konyhára a reggeli kávénk elkészítéséhez mindenképpen szükség van, továbbá ha hazaértünk, akkor is az első utunk oda vezet. A használati időzónája ~06:00-06:30 és ~17:00-22:00. (Ebben az éjjeli falatozásokat most nem tüntettem fel.)

A nappali ha amerikai konyhás az otthonunk, akkor megegyezik körülbelül a konyháéval, ha nem, akkor a híradó kezdetétől elalvásig tartózkodunk ott. Használati időzónája ~18:00-22:00

Természetesen ezek az értékek családonként eltérnek, de ebből is látszik, hogy mennyi ideig kell egy helyiségnek komfortosnak lennie számunkra. A többi időben mind a fűtése, mind a világítása teljesen fölösleges, hacsak nem üvegházban lakunk.

Az tehát, hogy egy okos otthon egyben "zöld" is, csak rajtunk múlik, a lehetőséget biztosítja.

11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése