Keresés
  • János Klincsok

Fényterápia

Az otthonunkban az egyik leglényegesebb elem a világítás. A most hosszabbodó estékben egyre jobban értékeljük a fényt mely oly sokban segíti észrevétlenül az életünket. Mint sok más dolognak, ennek az értékét is akkor fogjuk fel igazán amikor nincs vagy változás áll be a jelenlétében.

Egy egyszerű világítótest cseréje is drasztikusan változtathatja meg a hangulatunkat egyfelől a fényerősség és színhőmérséklet változása miatt, másfelől a világítótest design-ja miatt. Mivel a szakdolgozatom témája is a világítás tervezés és világítás vezérlés volt, valamint szinte mindenhol kellő hangsúlyt kap a világítás kialakítása, sok tapasztalatot sikerült ebben szereznem.

Ne feledjük, a világítás kialakításánál nem csak az a cél, hogy ne menjünk neki a bútoroknak vagy lássuk kihez beszélünk. A világítás tervezése sok kreativitást igényel. A helyiség közepén fellógatott lámpa már a múlté. Az okos otthonokban a világítás vezérlés nem is feltétlenül az egyes világítási körök fel és lekapcsolása, inkább a helyiség funkciói szerinti megvilágítási képek megalkotása.

Egy nappalit több dologra lehet használni:

- családi összejövetel

- TV nézés

- olvasás

- buli

Belátható, hogy igény szerint különféle megvilágítások szükségesek ezekhez a funkciókhoz. De nem csak a funkciók között lehetnek eltérések, hanem az időszakokban is amikor ezeket a helyiségeket használjuk. A folyosón például egy általános megvilágítás szükséges, ugyanakkor, ha az éjszaka közepén szeretnénk a mosdóig eljutni, senkinek nincs kedve hunyorogva megtenni az odáig vezető utat.

Egyre népszerűbbek a ma már olcsón elérhető színes világítások (RGB), melyeknél vagy be tudunk állítani egy adott színt vagy akár előre programozott módon egymás után keveri ki a színeket a világítótest. Az eddig felsoroltak alapján érthető, hogy miért lehet szükséges egy okos otthon ezeknek a világításoknak a vezérléséhez, hiszen ennyi lámpatestet kapcsolóval egyesével vagy akár távirányítóval vezérelni... nem a mai kor emberének igényei szerint való.

Az épületautomatizálás ugyanakkor több annál, mint egy nagy és mindenre kiterjedő távirányító vagy applikáció a mobilunkon. A megfelelő tervezéssel elérhető, hogy az otthonunk reakcióit a mi életünkhöz hangoljuk és olyan fantasztikus élményekben legyen részünk, amelyet előtte sosem gondoltunk volna.

16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése