Keresés
  • János Klincsok

Egy életre szóló kapcsolat...


A kapcsolatok az ember életében már a születés előtt meghatározó szerepet játszanak. Kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel, rokonainkkal, barátainkkal, de kapcsolatban vagyunk a külvilággal is az érzékszerveink révén. A kapcsolatok szinte minden típusában kölcsönhatás van a kapcsolatot teremtő felek között, melyek kisebb-nagyobb mértékben befolyással lehetnek életünkre.

Ilyen kapcsolatunk van az otthonunkkal is amely fejlettségi szintjén lehet alap, mint például a hagyományos villanyszerelés és lehet egészen kifinomult is, ha okos házban élünk. Az otthonunkban a villamos hálózatok is hatnak egymásra az igényeinknek megfelelően. Ahhoz, hogy ezeket az igényeket ki tudja elégíteni,megfelelő kötéseket kell kialakítani. Régen ezek a kötések még csak a vezetékek összesodrásával alakultak ki, majd később hozzá jött még a forrasztás is. Manapság a villanyszerelésben igen jól fejlett kötéstechnikai elemek alkalmazásával a villamos hálózatunk nagyságrendekkel tartósabb és biztonságosabb lett.

Ezek a villamos kötések ugyanolyan elengedhetetlenek az okos otthonokban, mint a hagyományos házakban, lakásokban. A különbség annyi az okos otthonoknál, hogy a villanyszerelésen kívül szükséges egy kommunikációs csatorna is ami az érzékelést és vezérlést hozza össze egy platformra.

A korai épületautomatikai rendszerekben külön kommunikációs vezetékeket alkalmaztak, melynek igen magas volt ezáltal a költsége. Valljuk be őszintén, senki nem szerette, hogy az energia ellátás mellett még egy kommunikációs vezetékezést is kivésessen, bevezetékeztessen. Hamarosan megjelentek azok a rendszerek amelyek az hagyományos villanyszerelés vezetékén kommunikáltak.

Manapság az otthonaink áttértek a vezeték nélküli kommunikációra elképesztően széles termékpalettával. Wifi-n keresztül lehet vezérelni a kamerákat, a klímát, de még a hűtőnket is. Az, hogy minek mennyi értelme van, az most mellékes. Az okos otthon rendszerek egy nagy csoportja is átállt a vezeték nélküli kommunikációra ami nem wifi, hanem például Zigbee.

Az okos otthonunkkal (és talán az életben más kapcsolatok esetében is) a megfelelő kapcsolathoz elengedhetetlenül szükséges, hogy stabil alapokkal rendelkezzen, valamint, hogy időnként karban tartsuk. Ha ezek hiányoznak, akkor a kapcsolat negatívan fogja befolyásolni az életünket és folyamatos javításokkal tudjuk csak elérni a kívánt állapotot.25 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése