Keresés
  • János Klincsok

1 szoba, 2 eszköz, 3 működési mód

Frissítve: 2021. nov. 7.

Mint az általában az okos otthonoknál jellemző, a funkciók megtervezése utólagos finomhangolást igényel miután elkezdi a család használni. Így történt ez nálunk is...

Bármennyi tapasztalatom is van már a különböző funkciók más-más szemszögből történő vizsgálatában a mi gyerekszobánk is megmutatta, hogy az életkörülményekre igazítás mindig elengedhetetlen a tökéletes működéshez.

Nálunk két eszköz van jelenleg beépítve a gyerekek szobájába. Egy fényerőszabályozható villanykapcsoló és egy mozgásérzékelő.


A működési módok:


Normál

Ennél a működésnél bizonyos fényerősség alatt (mivel a mozgásérzékelő egyben fényerősséget is mér) mozgásra bekapcsol a lámpa az utolsónak beállított fényerősségre. Erre a módra azért van szükség, mert a gyerekek még nem érik el a villanykapcsolót és különben sem szerencsés, hogy a villannyal játszanak. Egyszerűen, ha sötétedik és a szobájukban szeretnének játszani vagy bemennek a ruhájukért, játékaikért, lássanak a szobában. Ha a mozgásérzékelő nem érzékel mozgást 60 másodpercig, a villany lekapcsol.


Alvó

Mint az nyilván a nevéből is látszik ez az üzemmód a gyerekek alvásával van összefüggésben. Amikor ezt a módot aktiváljuk (kézzel (kétszer megnyomjuk a felkapcsoló gombot, kikapcsoláshoz pedig kétszer a lekapcsoló gombot), mivel naponta kisebb-nagyobb mértékben eltér mikor mennek aludni), akkor a mozgásérzékelő csak 10%-os fényerősségre áll be. Ez azért jó, mivel éjszakánként különböző okokból át kell azért menni a gyerekekhez és sem mi sem ők nem toleráljuk jól, ha ébredés után 100%-os fényerősség égeti ki a szemünket. Ezen kívül, ha átmegyünk megnézni őket, ekkora fény még nem zavarja meg őket az alvásban. Ha a mozgásérzékelő nem érzékel mozgást 60 másodpercig, a villany lekapcsol.


Kézi

Ennek a módnak az aktiválásával (egyszer kell megnyomni a felkapcsoló gombot, lekapcsoláshoz, pedig egyszerűen lekapcsoljuk kézzel a villanyt, tehát pontosan ugyanaz, mint egy hagyományos villanykapcsolónál) a mozgásérzékelő hiába nem érzékel mozgást 60 másodpercig vagy még tovább, a villany égve marad. Ezt a módot akkor szoktuk alkalmazni amikor mesét olvasunk, kirakóst játszunk, vagy olyan tevékenységet végzünk ami nem jár túl sok mozgással.


Az, hogy kinek hasznosak, kinek fölöslegesek ezek a funkciók, azt döntse el maga. Különbözőek vagyunk. Van akinek nem megerőltető cserépkályhával fűteni, van aki pedig tizedre pontos hőmérsékletet szeret tartani a nappalijában.

Azonban ne feledjük el, hogy ezek a funkciók ugyanezzel a két eszközzel tovább bővíthetők.

Példák:

- mozgásérzékelő biztonsági funkciót lát el. Ha nem vagyunk otthon, riasztást ad a betörésről;

- a villanykapcsoló ha nem vagyunk otthon, jelenlétet tud szimulálni;

- a mozgásérzékelő mivel fényt is mér, vezérelni tud egy redőnyt.


Szóval ahány ház, annyi szokás. Az eszközök számának növelésével exponenciálisan növekszik a lehetőségek száma, hogy miket lehet vele végrehajtani.

33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése